Gyengénlátóknak

20 éves a Lehel Csarnok

Évszázados múlt két évtizedbe sűrítve – 20 éves a Lehel Csarnok

Habár az ifjabb Rajk László tervezte épület – az egykori kofahajó, ahogy a köznyelv gyorsan elnevezte – még éppen csak nagykorúvá lett, a piac mégis bő 100 évnyi múltat tudhat a háta mögött.

A hajdani, 19. századi „Régi váczi temető” helyén létesített üres telket szinte magától értetődően vették birtokba az árusok. Az itt kialakult spontán piac először Ferdinánd, majd később Lehel piac néven volt ismeretes – igaz, ez még az 1933-ban megépült Árpád-házi Szent Margit-templom helyén működött. A templom felépültével az árusok kénytelenek voltak észak felé húzódni; az általuk nyújtott szolgáltatás annyira népszerű volt, hogy már a múlt század harmincas éveiben felmerült az igény egy állandó csarnok felépítésére. A történelem viharai és a központi akarat azonban többször is lehetetlenné tették egy épület felhúzását – erre egészen a kétezres évekig kellett várni.

Az 1999-ben megtervezett épületet végül 2002. február 8-án adták át úgy a vásárlóknak, mint a kereskedőknek. A posztmodern stílusban épült Lehel Csarnok sajátos, formabontó sziluettjével eleinte megosztotta a budapesti lakosokat, de funkcióját betöltve végül a főváros egyik ismert épületévé vált, ahol naponta több ezren bonyolítják vásárlásaikat.

Az elmúlt húsz évre emlékezve a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. 2022. február 8-án megünnepelte a Lehel Csarnok születésnapját: A Lehel Csarnokban összegyűlt kereskedőket, vásárlókat és érdeklődőket dr. Tóth József, a 13. kerület polgármesetere köszöntette ünnepi beszédében.

 

Az ünnepségsorozat az év során folytatódik, kérjük, folyamatosan kövessék weblapunkat!

További cikkek