Gyengénlátóknak

Lehel receptek

MÁNGOLD

Spenót, rebarbara és spárga egyben? Lehetséges ez? A válasz természetesen igen: mángold!

 

A nagy, zöldlevelű zöldség a spenót unokatestvére, a köznyelv nevezi még salátarépának, esetenként fehér céklának is.

A- és C-vitaminban gazdag zöldség, kitűnő kísérője lehet halételeknek. Nyersen is ehető, de a mediterrán ízek kedvelői ismerhetik főtt krumpli kísérőjeként is. S ha már mediterrán, akkor ismerkedjünk meg a grillezett tintahalhoz tálalt, déli szomszédainknál blitva néven futó körettel!

 

Főttkrumplis blitva

Vegyünk kb. ¾ kg burgonyát, majd sós vízben főzzük elő. Ízlés szerint vághatjuk hasábra, de karikára is. 1 evőkanál olajat melegítsünk fel közepes lángon, majd tegyünk bele ízlés szerint 2-3 gerezd fokhagymát. A krumplit forgassuk bele, majd adjunk hozzá 10-15 nagylevelű mángoldot, amit előzetesen csíkokra vágtunk. Nagyon fontos, hogy a leveleket épp csak megfuttassuk az olajban, különben megkeserednek. Sóval és borssal ízesítsük, majd melegen tálaljuk. Elsősorban halak mellé ajánljuk, de bármilyen húsfélével harmonizál.

További cikkek