Gyengénlátóknak

Heti receptünk: Epres tiramisu

Még javában benne vagyunk az eperszezonban, így adja magát, hogy heti ajánlatunk is ezzel a gyümölccsel kapcsolatos legyen.
Az epres tiramisu trükkje az, hogy valójában nem is tiramisu, hiszen sem kávé, sem rum nincs benne, de az állaga a megtévesztésig hasonlít az eredetihez.
Hozzávalók:
1 doboz eper
50 dkg mascarpone
15 dkg cukor
1 csomag babapiskóta
2,5 dl habtejszín
6 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliaaroma (lehet rum is!)
1 evőkanál citromlé
2 dl víz
1 evőkanál keményítő
 
Elkészítés:
Krém:
A cukrot és a mascarponét elkeverjük 4-5 dkg cukorral. A habtejszínt és porcukrot, valamint az aromát habosra keverjük és hozzáadjuk a cukros mascarponéhoz. Ha kész, tegyük kinyomóba (habzsákba) és tartsuk hidegen.
Eperszósz:
A maradék cukrot és a citromlevet összefőzzük az eperrel. Ha az eper felpuhult, a levéből tegyünk félre egy kicsit, majd a többi léhez keverjük hozzá az előzőleg vízzel elkevert keményítőt. Ha felforrt, hagyjuk kihűlni.
 
A babapiskótákat félbetörjük, majd a félrerakott eperlébe mártogatjuk és a kikészített pohár aljára tesszük (pohármérettől függően elegendő két-két darab poharanként). Rányomunk egy kis habot, majd egy evőkanálnyi eperszószt mindaddig, míg megtelik a pohár. A tetejére egy kis szósz kerül és tehetünk rá egy félbevágott eperdarabot is.
Ha kész, mehet a hűtőbe, de figyelni kell, hogy nekünk is jusson – hamar elfogy!
További cikkek