A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által összeállított ajánlás a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejének kérdésében tesz rendet. A hivatal Maradék nélkül programjában megvalósult ajánlott intervallumok csak a minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszerekre vonatkoznak, s azok közül is kizárólag azokra, amelyeket a megfelelő körülmények között tároltak.
A minőségmegőrzési idő – a köznyelvben lejárati időnek is nevezik – a tartósabb termékeken szerepel. Ezen idő lejártával a legtöbben az élelmiszert kidobjuk, holott a fenti idő lejárta nem jelenti a termék automatikus fogyaszthatatlanságát. Ha bontatlan, sértetlen csomagolásban tároltuk az élelmiszert, úgy eredeti állagához képest nem, vagy csak minimális eltérést tapasztalhatunk. Emberi fogyasztásra ezen termékek legtöbbje alkalmas – ásványvizek vagy konzervek akár a lejárati idő után 1 évvel is fogyaszthatóak.
A NÉBIH ajánlása hangsúlyozza, hogy ezen termékek kereskedelmi forgalomba nem hozhatók, de adományozhatók – köszönhetően az Európai Unió idei jogszabály-módosításának.
Mindezek mellett lényeges tudnivaló, hogy minden esetben egyéni mérlegeléssel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.
Termékcsoportonkénti ajánlott felhasználási (fogyaszthatósági) határidő a minőségmegőrzési idő lejártát követően: