Számos étel elkészítése és elfogyasztása a szerencsét és gazdagságot hivatott a házba invitálni. Ajánlatunk azoknak szól, akik hisznek is babonákban, meg nem is, viszont idejük nem sok van, mégis tennének valamit a saját boldogulásukért, s persze szívesen megkínálják vendégeiket. A sajtos pogácsa mindig telitalálat: gyorsan elkészíthető, remek sör- vagy borkorcsolya és természetesen finom. A babonások most a szerencsehozó változatát tehetik az asztalra.
Vigyázat! Óvatosan fogyasszuk, mert a benne lerejtett, szerencsét és gazdagságot ígérő pénzérme nem ehető, ellenben lenyelhető és igen kemény, így ha óvatlanok vagyunk, akkor az ügyeleten vagy a fogorvosnál köthetünk ki.
Szerencsehozó pogácsa
Hozzávalók:
Az átszitált lisztet egy tálban elkeverjük a a hideg vajjal és a zsírral. A lereszelt sajtot kétfelé választjuk, s az egyik felét hozzákeverjük a liszthez. Az élesztőt szétmorzsoljuk és hozzáadjuk a tejfölhöz, majd a tojássárgájával együtt elkeverjük a liszttel, s tésztává gyúrjuk. A tésztát fél órára a hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után a tésztát nyújtjuk és a kívánt méretűre szaggatjuk egy pohár vagy a pogácsaszaggató segítségével. Az egyik nyers pogácsába elrejtünk egy érmét (mérettől függően lehet 50, 100 vagy 200 forintos).
A sütőt előmelegítjük 180 oC-ra; egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és elhelyezzük benne a pogácsákat. A tojást felverjük és megkenjük vele a tészta tetejét, majd rászórjuk a maradék reszelt sajtot. Kb. 30 perc alatt pirosra és ropogósra sütjük.
Tálalás előtt hagyjuk hűlni, nemcsak a forró tészta egészségtelen volta, hanem a felforrósodott pénzdarab miatt is.
A városi legenda úgy tartja, hogy aki éjfél előtt(!) megtalálja a szerencsehozó pogácsát, annak sikeres és anyagilag kielégítő éve lesz.
Boldog új esztendőt kívánunk!
Lehel Csarnok Üzemeltetés